Pipishegy

A Mátra szívében, a Pipis-hegyen található a repülőterünk. Alattunk Gyöngyös városa és a környező falvak, a közelben a Mátra vonulatai és a mindezek fölé emelkedő Kékes. Csillagászok sokszor használják a helyet az égbolt megfigyelésére is.

A helyszín flórája és faunája is egyedülálló. A Pipis-hegy és a Sár-hegy közötti völgyben a szubalpin klíma a növényvilágában az Alacsony-Tátra 2500 méteres magasságát idézi.

Bezzeg a Sár-hegy déli oldalán mediterrán éghajlatra jellemző flóraelemek is megtalálhatók. Ráadásul a közelben hullámzik csendesen az Ecsédi-tó, Európa harmadik legtisztább vizű tava.

Nem kell sokat tenni érte, hogy elérje a Sás-tót Mátrafüreden, az erdőrezetvátumot Mátraházán, Gyöngyösön az Orczy-kastély parkját, a Sár-hegyet illetve az ott található Szt. Anna tavat.

A Pipis-hegyen van a vidék egyetlen repülőtere, amely Európában egyedülállónak mondható: vitorlás repülőgéppel az elérhető legmagasabb légköri rekordokat döntötték itt meg.

A környéken rengeteg a látnivaló:
– Gyöngyösön a Ferences kolostor, a Grassalkovich-ház, a városi Könyvtár, a Kálvária-kápolna, a Vármegyeháza és a Szent Orbán Római katolikus templom;
– Kékestető, amely a maga 1014 méterével tornyosul fölénk.

Végigjárhatunk jó néhány emlékművet, szobrot is: Gyöngyösön vár a Huszár-szobor, Károly Róbert szobra, a Mária koronázása-szobor, a Pieta-szobor és a Szent Donát-szobor is.

Ha eddig kimaradt volna az életéből, Gyöngyösön bemerészkedhet a Ferences Műemlék Könyvtárba, a Mátra Múzeumba, a Palóc népművészeti kiállításra és a Szent Bertalan-templom Kincstárába is.